fbpx Abuzurile din partea organelor fiscale de control rămân cea mai mare problemă a antreprenorilor | Instigare la ordine

Abuzurile din partea organelor fiscale de control rămân cea mai mare problemă a antreprenorilor

2019-11-27

În data de 14 noiembrie, CPR Moldova împreună cu Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM) au discutat cu reprezentanţi ai IMM-urilor din regiunea Ștefan Vodă. Aceștia din urmă au prezentat mai multe probleme sistemice care îngrădesc drepturile antreprenorilor şi îngreunează desfăşurarea activităţii de întreprinzător.

Iată câteva dintre acestea:

 

 1. Abuzurile din partea organelor fiscale de control, la fel ca și în cadrul întâlnirilor din Bălți și Soroca, aceasta rămâne problema principală enunțată de majoritatea antreprenorilor. Oamenii de afaceri prezenți la discuție au menționat lipsa unei atitudini constructive, dar, mai ales, acțiuni represive din partea organelor de control prin aplicarea amenzii indiferent de situație. Instituția avertismentului continuă să fie neglijată în totalitate. Mai mulți antreprenori au menționat inclusiv despre perceperea mitei, cu scopul de a fi scutiți de amenzi.
   
 2. Problema taxelor locale foarte mari şi disproporţionate a fost menționată de câțiva antreprenori, mai ales, de cei care sunt în primii ani de activitate și au o cifră de afaceri este destul de mică.
   
 3. Lipsa de eficienţă a serviciilor sociale şi de asigurări. Obligativitatea și costurile carnetelor medicale sanitare pentru domeniul HORECA sunt achitate separat de contribuţiile sociale şi impozitul pe venit care reprezintă aproximativ 45%. Deşi antreprenorii şi angajaţii plătesc sume enorme în buget, sunt nevoiţi să mai plătească anumite sume de bani pentru alte lucruri adiţionale. Antreprenorii au accentuat faptul că angajaţii nu au încredere în serviciile sociale şi, totodată, nu există o argumentare pertinentă pentru obligativitatea plăţilor sociale - acest lucru contribuie, în primul rând, la diminuarea salariului net pe care îl primeşte angajatul (aspect ce generează efectul migraţiei populaţiei şi, respectiv, lipsa resurselor umane), iar în al doilea rând încurajează munca fără plata contribuțiilor (la negru).
   
 4. Supraevaluarea în vamă a mărfurilor. Aceasta stagnează importurile, dar şi creează premise pentru renunţarea la activitatea de antreprenor.  Totodată, antreprenorii au menționat despre controalele abuzive din partea Inspectoratului Naţional de Patrulare, deşi nu este o instituţie specializată în controlul nemijlocit al activităţii antreprenorilor. Unii colaboratori verifică mijloacele de transport, cu scopul de obține beneficii materiale fie prin perceperea amenzilor, fie chiar a mitei. 
   
 5. Lipsa resurselor financiare pentru a contracta avocaţi/jurişti conduce la: aplicarea eronată a unor prevederi legale, lipsa instrumentelor şi procedurilor efective de contestare a anumitor decizii, procese contravenţionale, dar şi necunoaşterea modificărilor legislative care ar preveni anumite eventuale sancţiuni.
   
 6. Lipsa asociaţiilor de business în regiuni care ar permite promovarea intereselor companiilor.
   

Discuția face parte dintr-o serie de evenimente organizate în afara Chișinăului cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii. Scopul acestora este de a identifica cele mai importante probleme ale sectorului de afaceri, cauzele acestora și de a veni cu propuneri concrete pentru a schimba atitudinile abuzive, pentru a înlocui regulile vechi și inutile și a pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării business-ului. Nu în ultimul rând, este o platformă pentru proprietarii de afaceri împărtăși experiența lor și a depune efort comun pentru schimbare. 

CPR Moldova antreprenoriat
CPR Moldova dezvoltarea business-ului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Dezvoltarea Business-ului Mic și Mijlociu din Regiuni” este implementat de către CPR Moldova, în parteneriat cu Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. 

Întâlnirile cu mediul de afaceri sunt organizate în cadrul proiectului „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției”, implementat de CPR Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova și Open Society Foundations. Opiniile exprimate în cadrul acestui material nu reflectă neapărat poziția donatorului.