fbpx Anticorr Conference: comunitatea împotriva corupției | Instigare la ordine

Anticorr Conference: comunitatea împotriva corupției

2020-03-04

Pe 26 februarie, reprezentanți ai societății civile, deputați, activiști, reprezentanți ai mediului de afaceri și jurnaliști au participat la „Anticorr Conference: comunitatea împotriva corupției”, organizată de CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme în parteneriat cu e-Governance Academy din Estonia.

 

Primul panel
Discuții panel: Ce ar trebui să facă și ce pot face guvernele și cetățenii în lupta împotriva corupției?

 

În cadrul primului panel „Ce ar trebui să facă și ce pot face guvernele și cetățenii în lupta împotriva corupției?”, Steven-Hristo Evestus, de la Transparency International Estonia, fost Procuror de Stat, a menționat că trebuie să existe precedente în justiție, astfel când cei vinovați sunt pedepsiți, cetățenii recapătă încrederea în stat. Totodată, acesta a accentuat necesitatea existenței unor coduri de conduită în instituțiile statului, iar funcționarii care acțiuni sunt corecte și care nu. Lilia Carasciuc, directoarea executivă a Transparency International Moldova, a menționat că trebuie de opus ferm corupției, aceasta însemnând uneori chiar a ieși în stradă și a protesta. 

 

Dumitru Alaiba CPR Moldova
Dumitru Alaiba, Deputat

 

Lilia Carasciuc CPR Moldova
Lilia Carasciuc, Transparency International Moldova

 

Deputatul Dumitru Alaiba a spus că nu este „Nu este îndeajuns de a decapita o instituție pentru a o reforma cu adevărat. Trebuie de acțional sistemic și de restructurat toată instituția. Nu numaidecât să începi cu școli și spitale. Trebuie să ne uităm la achiziții publice, transparență partidelor și corupția la nivel înalt.”

 

 

Anticorr Conference
Discuții panel: Implicarea comunităților prin instrumente TIC

 

Panelul al doilea de discuții a fost despre folosirea instrumentelor digitale pentru a mobiliza comunitatea împotriva corupției. Dan Nicorici de la Centrul de Politici și Reforme, a prezentat platforma de crowdsourcing a situațiilor și cazurilor ce conduc la corupție dezvoltată de către CPR Moldova: www.faracoruptie.md. În peste un an de activitate avem 81 ed raportări, 7 sesizări și o petiție la minister. Cea mai raportată instituție este CEC.

anticorr conference cornelia cozonac
Cornelia Cozonac, anticoruptie.md

 

panelul 2
Dan Nicorici, Centrul de Politici și Reforme

 

 

O platformă similară este menținută și de Centrul de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md. Cetățenii pot adăuga sesizări pe harta corupției. Directoarea Centrului, Cornelia Cozonac, a menționat că primesc câte 1-5 sesizări zilnic, iar pe unele dintre ele inițiază investigații jurnalistice. Aceasta a menționat că au fost pornite și câteva dosare în urma articolelor publicate, doar că acestea nu au avut vreo finalitate. Astfel, accentuând că instituțiile statului nu sunt prea cooperante.

 

Ion Pruteanu, șef interimar al Direcției generală prevenirea corupției din cadrul CNA, a vorbit despre mijloacele de comunicare pe care le are CNA-ul pentru a colecta cazuri de corupție. Astfel, deși aceștia la fel gestionează o platformă online, linia națională anticorupție rămâne a fi cea mai utilizată. 

Ion Pruteanu Anticorr Conference
Ion Pruteanu, Centrul Național Anticorupție (CNA)

 

 

anticorr conference cpr moldova
Panel de discuții: Business-ul și corupția: probleme, percepții și soluții

 

Participanții panelului despre business și corupție au oferit noi perspective pentru înțelegerea problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri, dar și au propus instrumente concrete pentru a angaja businessul în prevenirea corupției. Steven-Hristo Evestus a făcut o trecere în revistă a instrumentarului propus de Transparency International pentru promovarea practicilor anticorupție în mediul de afaceri - pacte de integritate, promovarea culturii organizaționale anti-corupție, politici și structuri organizaționale care să prevină practicile neoneste.

Elena Varta CPR Moldova
Elena Varta, CPR Moldova

 

Anticorr Conference CPR Moldova

 

Elena Varta, Directoarea de Programe CPR Moldova a vorbit despre impactul corupției asupra întreprinderilor mici și mijlocii din țară, evidențiind presiunea enormă la care sunt supuși antreprenorii care vor să lucreze onest, dar și dizavantajul concurențial pe care corupția îl crează pe piață. Radu Serrano, de la Agenția de Guvernare Electronică din Estonia, a venit cu o analiză a serviciilor electronice de stat destinate businessului, ca și metodă de diminuare a interacțiunii cu statul și, astfel, de prevenire a practicilor corupte. Acesta a constatat că ansamblul serviciilor disponibile în Moldova în mare parte corespund cu cele din Estonia, dar a și sugerat îmbunătățiri - colectarea tuturor serviciilor pe aceeași platformă guvernamentală, adaptarea noilor servicii electronice la contextul local și la necesitățile cetățenilor și eliminarea interacțiunilor birocratice care pot conduce la corupție prin digitalizarea unui spectru cît mai larg de servicii.  

 

Anticorr Conference CPR Moldova
Zona Zero – împărtășim experiența businessului onest și responsabil

 

Invitații celui de-al patrulea panel au fost mai mulți antreprenori - Ana Sîtnic (fondatoare Rozmarin Cafe), Vlada Balica (fondatoarea ATU Winery), Aliona Rotaru (co-fondatoare C51) și Vlad Șuleanschi (co-fondator Smokehouse și Taproom 27). Toți patru sunt membri Zona Zero.  

Discuțiile s-au axat pe subiecte, precum: provocările și avantajele unei afaceri când alegi să activezi transparent și legal, să îți achiți toate impozitele și să nu dai salarii în plic; despre responsabilitatea socială a antreprenorilor; unele stereotipuri ce mai circulă, legate de imaginea antreprenorilor și modalități prin care comunitatea de afaceri poate promova un comportament integru și responsabil în rândul membrilor săi.

Vlad Șuleanschi CPR Moldova
Vlad Șuleanschi, Taproom & Smokehouse

 

Vlada Balica CPR Moldova
Vlada Balica, ATU Winery

 


 

Evenimentul a fost făcut în parteneriat cu partenerii noștri - e-Governance Academy, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova, a Open Society Foundation și a Ministerul Estonian al Afacerilor Externe.