fbpx Antreprenorii din Comrat: despre provocări și practicile abuzive ale statului | Instigare la ordine

Antreprenorii din Comrat: despre provocări și practicile abuzive ale statului

2020-01-16

În decembrie, am discutat cu antreprenorii din Comrat despre provocările pe care le au în activitatea lor. 

Una din cele mai grave probleme care afectează direct activitatea întreprinzătorilor  este comportamentul coruptibil al reprezentanţilor statului, atunci când este vorba de controale sau de aplicarea amenzilor. Dacă mediul de afaceri opune rezistenţă la solicitările ilegale ale funcţionarilor, acţiunile organelor de control devin, pe alocuri, abuzive şi grosolane.  

CPR Moldova Comrat antreprenoriCPR Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toți participanţii la şedinţă au denunţat practicile abuzive ale statului de intimidare a companiilor de bună-credinţă, care activează legal şi plătesc impozite şi lipsa  sancționării întreprinderilor de rea-credinţă, care fac evaziune fiscală.

Amenzile aplicate sunt deseori disproporţionate cu încălcările săvârşite şi acestea pot conduce, inclusiv, la falimentarea unor companii. Antreprenorii au declarat că există cazuri când trebuie să se împrumute pentru a putea achita amenzile către stat.

Totodată, o problemă este concurența neloială între cei care activează în baza patentei de întreprinzător și cei care activează ca SRL-uri, deși desfășoară același tip de activitate. Aceasta descurajează oamenii de afaceri să deschidă companii care produc, importă oficial, creează locuri de muncă şi plătesc transparent impozitele. Spre deosebire de aceștia, deținătorii de patente plătesc lunar contribuții mici la stat, nu țin o evidență contabilă sau nu au aparat de casă. Totodată, conform antreprenorilor cu care am discutat, un SRL este mult mai vulnerabil în fața controalelor, riscând amenzi disproporționate, în timp ce deținătorii de patente sunt scutiți, în majoritatea cazurilor, de controale. Ca și în discuțiile cu antreprenorii din alte regiuni, s-a menționat despre existența unor planuri de colectare a banilor în bugetul de stat de către organele de control. Aceasta ar fi una din explicații de ce de cele mai multe ori se preferă  amenzile în detrimentul instituției avertismentului. 

 

Şi în această discuţie, participanţii au spus că statul nu oferă nici un fel de suport mediului de afaceri ci, din contra: se măresc impozitele ( cazul sectorului HORECA);nu se oferă anumite garanţii economice, se descurajează prin politici de stat transparenţa fiscală şi se încurajează concurenţa neloială şi evaziunea fiscală.

 

Corupţia în regiune este prezentă în majoritatea sferelor de activitate. Cea mai îngrijorătoare situaţie se regăseşte în domeniul transparenţei decizionale ale autorităţilor publice locale în desfăşurarea achiziţiilor publice. Antreprenorii au declarat că majoritatea funcţionarilor responsabili de organizarea achiziţiilor publice solicită (neoficial) până la 10% din valoarea proiectelor. 

O altă problemă sunt actele emise în limba română, limbă pe care deseori comunitatea de oameni de afaceri din Comrat nu o înţelege. Mai gravă este atitudinea ostilă a reprezentanţilor unor instituții care au un comportament discriminatoriu față de vorbitorii de limbă rusă şi refuză să le ofere orice fel de consultaţie sau sprijin. 

Discuția face parte dintr-o serie de evenimente organizate în afara Chișinăului cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii. Scopul acestora este de a identifica cele mai importante probleme ale sectorului de afaceri, cauzele acestora și de a veni cu propuneri concrete pentru a schimba atitudinile abuzive, pentru a înlocui regulile vechi și inutile și a pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării business-ului. Nu în ultimul rând, este o platformă pentru proprietarii de afaceri împărtăși experiența lor și a depune efort comun pentru schimbare. 

„Dezvoltarea Business-ului Mic și Mijlociu din Regiuni” este implementat de către CPR Moldova, în parteneriat cu Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. 

Întâlnirile cu mediul de afaceri sunt organizate în cadrul proiectului „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției”, implementat de CPR Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova și Open Society Foundations. Opiniile exprimate în cadrul acestui material nu reflectă neapărat poziția donatorului.