fbpx Bani, transportarea alegătorilor și schimbarea vizei de reședință - cele mai raportate probleme | Instigare la ordine

Bani, transportarea alegătorilor și schimbarea vizei de reședință - cele mai raportate probleme

2019-11-03

În ultimele săptămâni, 21 cetățeni ne-au scris despre cazuri de corupere din localitatea lor. Iar astăzi am primit alte 9 raportări despre coruperea alegătorilor în ziua alegerilor. În top rămâne a fi cumpărea voturilor cu bani. Oamenii ne-au scris că au primit câte 200 de lei pentru un vot, câte 250, pentru ca ulterior într-un sat din raionul Nisporeni un vot să coste chiar 600 de lei! 

[ vezi toate raportările despre coruperea alegătorilor ]

 

La fel de grave sunt și situațiile în care cei care plătesc, conform raportărilor amenință consătenii: „Oamenii nu vor să vorbească public despre asta, deoarece el le-a spus ca va fi primar și astfel își fac probleme. Contracandidatul său (actualul primar) când merge să discute cu oamenii (care au fost plătiți în I tur) i se spune de departe, nici nu vă apropiați că nu pot să discut cu dstră.”

Pe locul doi este menționată transportarea organizată a alegătorilor în ziua alegerilor. Cetățenii ne spun că în Edineț, Bălți sau Orhei au observat cum alegătorii sunt transportați organizat și masiv pentru a vota și anexează probe. În dimineața zilei alegerilor din 3 noiembrie, am fost sesizați de 6 cetățeni despre aceste încălcări.

Pe locul trei în rândul încălcărilor sunt produsele alcoolice și alimentare. Mai mult, uneori acestea nu se oferă măcar din resursele proprii:

„La Pripiceni se dă mâncare la vârstnici de la școala și de la centru de copii cu nevoi speciale în folosul lui [nume omis].”

Pe locul al patrulea este vorba de schimbarea vizei de reședință între cele două tururi ale alegerilor și anume la Pîrlita, raionul Soroca, cetățenii au scris că timp de două săptămâni au fost aduse 30 de persoane, la fel și la Dereneu, raionul Călărași au fost aduse persoane pentru a fi înscrise pentru viză de reședință de urgență. 

***

Ce a făcut CPR Moldova?

În data de 28 octombrie a transmis o sesizare către Comisia Electorală Centrală despre schimbarea vizei de reședință între cele două tururi. Urmată de o altă sesizare, pe 29 octombrie, prezentând toate cazurile raportate, cu solicitarea de a verifica informațiile, a întreprinde acțiuni de prevenire a acestor tipuri de abuzuri și a ne comunica ulterior rezultatele. Totodată, am împărtășit altor organizații care se ocupă de monitorizarea alegerilor informație colectată. 

 

***

De ce să raportați pe faracoruptie.md?

  1. Este un formular foarte simplu. Trebuie doar să scrieți un titlu și situația. La fel, puteți anexa dovezi foto sau video. 

  2. Puteți să scrieți anonim. Dacă nu doriți să fiți identificați, nu aveți încredere în instituțiile oficiale, noi putem facilita comunicarea. 

  3. Noi vom transmite tuturor instituțiilor vizate și vom urmări ca acestea să întreprindă acțiuni și să transmită un răspuns. 

  4. Puteți lăsa datele de contact, pentru a primi informație ulterioară. 

 

***

A oferi cetățenilor cadouri sub formă de bani, bunuri, servicii, inclusiv băuturi alcoolice, tutun și produse alimentare cu scopul de a determina un alegător să voteze în favoarea cuiva se numește „coruperea alegătorilor”. Aceasta se pedepsește, conform Codului Penal, cu amendă în mărime de la 500 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. 

 

 

„Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției” este un proiect implementat de CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova și Open Society Foundations. Opiniile exprimate în cadrul acestui material nu reflectă neapărat poziția donatorului.

 

CPR Moldova Centrul de Politici și Reforme