CORUPEREA ALEGĂTORILOR ESTE CEA MAI RAPORTATĂ PROBLEMĂ
2019-03-04
35 de persoane au raportat până acum cazuri de corupție sau situații ce favorizează corupția pe platforma proiectului „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției.” Coruperea alegătorilor este în topul problemelor raportate, urmată de mită, încălcare de procedură sau proceduri inutile. În ziua alegerilor, pe platforma coruptie.cpr.md au fost descrise, inclusiv, cazuri de influențare a opțiunii de vot și de aducere organizată a alegătorilor.
În satul Congaz, unii reprezentanți ai partidelor colectau datele celor care veneau la votare, în același timp, o presupunere de corupere a alegătorilor o reprezintă mai multe cec-uri de la bancomate, cu diferite sume. Tot coruperea alegătorilor a fost observată la Bălți, unde persoanele primeau materiale de agitație electorală și produse alimentare.

O raportare din raionul Florești indică că observatori de la unele partide explicau într-o manieră tendențioasă participarea la referendum. De asemenea, a fost transmis un video cu autocare și cetățeni aduși de peste Nistru pentru a vota. O altă situație ce ar presupune fraudarea alegerilor o prezintă înscrierea alegătorilor dintr-o circumscripție în alta.
Acestea se înscriu în tendința generală de semnalizare a situațiilor de corupere a alegătorilor și fraudare a alegerilor confirmată de rapoartele naționale și internaționale de monitorizare.
Totodată, mai multe persoane ne-au scris despre agitația electorală în ziua alegerilor și la mai puțin de 100 de metri de secțiile de votare, ceea ce indică că noile modificări electorale, care permit astfel de activități, nu au fost comunicate îndeajuns publicului.
CPR Moldova a scris în repetate rânduri despre caritatea electorală, care conduce atât la o competiție inegală între concurenții politici, cât și la legalizarea banilor de proveniență dubioasă.
Organizația noastră a venit și cu o serie de recomandări legislative, printre care:
-
Eliminarea posibilității de a asocia numele politicienilor și a partidelor politice de fundațiile care le-ar aduce beneficii electorale.
-
Stabilirea clară a limitelor pentru implicarea fundațiilor în activitățile de partizanat politic.
-
Elaborarea și aplicarea unor mecanisme reale de intervenție și de sancționare a concurenților electorali atunci când aceștia primesc ilicit finanțări, servicii cu titlu gratuit ori susținere materială sub orice formă, directă și/sau indirectă, din partea organizațiilor de binefacere.
Vom insista ca aceste modificări să fie adoptate cât de curând, pentru a preveni coruperea alegătorilor în cadrul altor scrutine electorale.
Acestea sunt doar câteva dintre situațiile și problemele raportate. Cazurile descrise vor deveni parte din campaniile specifice de advocacy organizate de către CPR Moldova. Cu cât mai multe cazuri cetățenii semnalizează, cu atât mai ușor va fi de identificat instituții și practici corupte și vom putea pune presiune pe autoritățile locale și centrale să schimbe situația. Precizăm, de asemenea, că CPR Moldova garantează anonimatul oricărei persoane ce ne scrie pe coruptie.cpr.md.