fbpx DECLARAȚIE | ANUL 2019 - ANUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI | Instigare la ordine

DECLARAȚIE | ANUL 2019 - ANUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI

2019-02-14

În decembrie 2018, peste 50 de reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei și ai sectorului privat au cerut conducerii țării să declare anul 2019 - anul luptei împotriva corupției. În ultimii ani, problema corupției a fost o prioritate constantă pentru cetățeni, acest lucru fiind confirmat de nenumărate sondaje de opinie, dar și de clasamente internaționale.

Având în vedere că autoritățile au ignorat solicitarea noastră, iar președintele Igor Dodon a lansat de curând Anul Familiei, organizațiile semnatare declară anul 2019 - Anul luptei împotriva corupției.

Corupția afectează funcționarea serviciilor publice, a statului de drept și a mediului de afaceri. Corupția afectează viața și nivelul de bunăstare al fiecărui cetățean și asigurarea drepturilor democratice ale acestuia.

Pe 29 ianuarie 2019, Transparency International a publicat Indicele Percepției Corupției pentru anul 2018 (IPC 2018), prin care este evaluat nivelul corupției uzuale din sectorul public. Republica Moldova a acumulat doar 33 puncte, plasându-se din nou la coada clasamentului.

Și rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice, indică faptul că mai mult de 90% din cetățeni nu sunt mulțumiți de ceea ce face conducerea țării în domeniul combaterii corupției, iar 35% din cetățeni plasează corupția pe primele trei locuri în ceea ce privește “lucrurile ce îi îngrijorează cel mai mult”. Acest fapt este de-a dreptul surprinzător, în condițiile în care Republica Moldova se află în proces de implementare a celei de-a patra strategii naționale anticorupție.

Corupția este și una din principalele obstacole în calea dezvoltării afacerilor din Republica Moldova. Conform datelor unei cercetări din 2017, 69,2% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au declarat că practicile corupte și mita sunt pe larg răspândite în mediul de afaceri din țară.

În asemenea condiții, suntem nedumeriți de faptul că președintele Igor Dodon, președintele parlamentului Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip au ignorat această inițiativă. Mai mult ca atât, aceasta a fost respinsă imediat și de către deputați, fără măcar a fi discutată, în prealabil, în Parlament.

În același timp, pe parcursul anului trecut, au fost promovate inițiative și aprobate proiecte de legi care par să fi avut scop legalizarea mijloacelor de proveniență frauduloasă și liberalizarea de răspundere penală a celor ce au comis infracțiuni economice: de exemplu “decriminalizarea infracțiunilor economice” și “liberalizarea capitalului și stimulare fiscală”, dar și legea privind acordarea cetățeniei străinilor în schimbul unor investiții.

În calitatea noastră de reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei și ai sectorului privat, considerăm că este important să includem pe agenda publică problema corupției și să identificăm împreună metode de prevenire și combatere a acesteia. Pe parcursul anului 2019, vom întreprinde, separat sau în comun, mai multe acțiuni pentru a identifica, combate și preveni eficient corupția în domeniile cele mai afectate.

Încurajăm și alte organizații, dar și cetățeni să se alăture inițiativei noastre și împreună să punem presiune pe autorități să accepte problema corupției ca una prioritară și să înceapă o luptă veritabilă cu aceasta.

 

Scrie-ne despre un caz de corupție

ORGANIZAȚII SEMNATARE:

Organizații mass-media:

Agora

Asociația Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

Centrul de Investigații Jurnalistice

Jurnal Trust Media

Moldova.org

NewsMaker

TV8

Unimedia

 

Asociații de afaceri:

Alianța Întreprinderilor Străine Mici în Moldova (Foreign Small Enterprise Alliance) FSEA

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM (MĂR)

 

Organizații ale societății civile:

Asociația BIOS

Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Studenților și Tinerilor „ASIST”

Asociația pentru Politică Externă

Asociaţia Tinerilor Artiști „Oberliht”

Asociația Stimul

Centrul „Acces-info”

Centrul de Drept al Femeilor

Centrul de Informare și Resurse PRO BONO

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

Centrul International La Strada Moldova

Centrul Național de Mediu

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate CPAS 

Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”

Centrul Regional de Mediu-Moldova „REC Moldova”

Comunități Active pentru Democrație Participativă CADP

Consiliul Național al Tineretului din Moldova

CPR Moldova

De Facto

Expert-Grup

GenderDoc-M

Hai, Moldova!

IDIS „Viitorul”

Institutul de Politici Publice

Institutul European de Studii Politice din Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene

„Lăutar”, Asociație Obștească

Piligrim-Demo

Platzforma

Părinți Solidari

Primăria Mea

Terra 1530

Transparency International

WatchDog.MD