DECLARAȚIE | ANUL 2019 - ANUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI
2019-02-14
În decembrie 2018, peste 50 de reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei și ai sectorului privat au cerut conducerii țării să declare anul 2019 - anul luptei împotriva corupției. În ultimii ani, problema corupției a fost o prioritate constantă pentru cetățeni, acest lucru fiind confirmat de nenumărate sondaje de opinie, dar și de clasamente internaționale.
Având în vedere că autoritățile au ignorat solicitarea noastră, iar președintele Igor Dodon a lansat de curând Anul Familiei, organizațiile semnatare declară anul 2019 - Anul luptei împotriva corupției.
Corupția afectează funcționarea serviciilor publice, a statului de drept și a mediului de afaceri. Corupția afectează viața și nivelul de bunăstare al fiecărui cetățean și asigurarea drepturilor democratice ale acestuia.
Pe 29 ianuarie 2019, Transparency International a publicat Indicele Percepției Corupției pentru anul 2018 (IPC 2018), prin care este evaluat nivelul corupției uzuale din sectorul public. Republica Moldova a acumulat doar 33 puncte, plasându-se din nou la coada clasamentului.
Și rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice, indică faptul că mai mult de 90% din cetățeni nu sunt mulțumiți de ceea ce face conducerea țării în domeniul combaterii corupției, iar 35% din cetățeni plasează corupția pe primele trei locuri în ceea ce privește “lucrurile ce îi îngrijorează cel mai mult”. Acest fapt este de-a dreptul surprinzător, în condițiile în care Republica Moldova se află în proces de implementare a celei de-a patra strategii naționale anticorupție.
Corupția este și una din principalele obstacole în calea dezvoltării afacerilor din Republica Moldova. Conform datelor unei cercetări din 2017, 69,2% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au declarat că practicile corupte și mita sunt pe larg răspândite în mediul de afaceri din țară.
În asemenea condiții, suntem nedumeriți de faptul că președintele Igor Dodon, președintele parlamentului Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip au ignorat această inițiativă. Mai mult ca atât, aceasta a fost respinsă imediat și de către deputați, fără măcar a fi discutată, în prealabil, în Parlament.
În același timp, pe parcursul anului trecut, au fost promovate inițiative și aprobate proiecte de legi care par să fi avut scop legalizarea mijloacelor de proveniență frauduloasă și liberalizarea de răspundere penală a celor ce au comis infracțiuni economice: de exemplu “decriminalizarea infracțiunilor economice” și “liberalizarea capitalului și stimulare fiscală”, dar și legea privind acordarea cetățeniei străinilor în schimbul unor investiții.
În calitatea noastră de reprezentanți ai societății civile, ai mass-mediei și ai sectorului privat, considerăm că este important să includem pe agenda publică problema corupției și să identificăm împreună metode de prevenire și combatere a acesteia. Pe parcursul anului 2019, vom întreprinde, separat sau în comun, mai multe acțiuni pentru a identifica, combate și preveni eficient corupția în domeniile cele mai afectate.
Încurajăm și alte organizații, dar și cetățeni să se alăture inițiativei noastre și împreună să punem presiune pe autorități să accepte problema corupției ca una prioritară și să înceapă o luptă veritabilă cu aceasta.
Scrie-ne despre un caz de corupție
ORGANIZAȚII SEMNATARE:
Organizații mass-media:
Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociații de afaceri:
Alianța Întreprinderilor Străine Mici în Moldova (Foreign Small Enterprise Alliance) FSEA
Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM (MĂR)
Organizații ale societății civile:
Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă
Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Studenților și Tinerilor „ASIST”
Asociația pentru Politică Externă
Asociaţia Tinerilor Artiști „Oberliht”
Asociația Stimul
Centrul de Informare și Resurse PRO BONO
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției
Centrul International La Strada Moldova
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate CPAS
Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”
Centrul Regional de Mediu-Moldova „REC Moldova”
Comunități Active pentru Democrație Participativă CADP
Consiliul Național al Tineretului din Moldova
Institutul de Politici Publice
Institutul European de Studii Politice din Moldova