Scrie-ne despre neregulile din sistemul medical
Autoritățile spun că protejează medicii și că sistemul medical este pregătit să facă față pandemiei. Între timp, 24,25% din cei infectați sau fiecare al patrulea cetățean infectat este un lucrător medical. Pe 20 aprilie, peste 630 de angajați din sistemul medical sunt infectați. În medie, pe zi se infectează 27 medici și deja 5 medici au decedat din cauza Covid-19.
Angajații din sistemul medical din R. Moldova, deseori, nu sunt testați și sunt nevoiți să se testeze la clinici private,suportând, astfel, ei cheltuielile pe care trebuia să și le asume statul. Salariul asistenților medicali și a personalului auxiliar din sistemul de sănătate este extrem de mic, uneori chiar mai mic de 100 euro, iar testul (700 de lei) - prea scump.

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de lucrători medicali infectați.În același timp suntem în partea de jos a clasamentului la numărul de teste raportat la populație. Cu alte cuvinte, numărul mic de testări nu ne permitem să cunoaștem situația reală a medicilor infectați, numărul cărora ar putea fi mai mare. Pentru comparație, România, la 18 aprilie înregistra 1031 de cadre medicale infectate, adică 12,2% din 8418 cazuri de Covid-19 în total. Ucraina, pe 16 aprilie înregistra 788 medici infectați dintre 4161 cetățeni în total, adică 18,9%.
Ajută-ne să aflăm starea reală a situației din sistemul de sănătate, din spitale, ambulanțe și centre ale medicilor de familie. Vocea medicilor trebuie să fie auzită, pentru a ne asigura că personalul medical și familiile lor sunt în siguranță, dar și pacienții să fie siguri că cei care îi ajută beneficiază de echipamentul necesar. Cerem de la autorități măsuri concrete de dotare a sistemului de sănătate cu echipament și medicamente necesare, dar și testarea masivă a populației și, în special, a medicilor
„Atunci când s-a instituit carantina nu aveam nici un echipament asigurat de către spital. L-am procurat singură (viziera, halatul de unica folosință, mănușile, măștile, căciulița), pentru că am văzut că administrația nu lua în serios cererile.”
- ne-a scris un medic de la IMSP Spitalul Clinic „Sfânta Treime”.

Scrie-ne pe www.faracoruptie.md despre:
-
Abuzuri și presiuni din partea instituțiilor;
-
Lipsa echipamentului de protecție (mănuși, viziere, măști, combinezoane etc.);
-
Lipsa medicamentelor și dotarea insuficientă;
-
Lipsa testării pentru lucrătorii medicali din prima linie;
Poți face asta anonim, sau poți lăsa datele de contact dacă vrei să revenim cu informații suplimentare. Nu vom divulga identitatea persoanelor care ne scriu. Ne poți trimite, pe site, și dovezi video, foto sau audio.