Instigare la ordine: 81 de raportări, șapte sesizări, o petiție
2020-03-02
Autor: echipa CPR Moldova
faracoruptie.md este un canal sigur de raportare (inclusiv anonim) al cazurilor de corupție, abuzului în serviciu, evaziunii fiscale, achizițiilor trucate sau oricăror alte practici ilegale. Acesta este creat și menținut de organizația neguvernamentală Centrul de Politici și Reforme. Astfel, CPR identifică instituții și practici corupte și facilitează accesul cetățenilor la presa de investigație (în caz de necesitate) și la instituțiile statului.
Acționăm individual pe fiecare raportare primită. Am transmis: două sesizări Comisiei Electorale Centrale despre coruperea alegătorilor, o sesizare FISC-ului și alta Poștei Moldovei, în urma raportărilor despre obligativitatea (contrar legii) a ștampilei, două sesizări Consiliului Național Anticorupție și Inspectoratului Ecologic de Stat despre defrișările ilegale și un demers către Agenția de Servicii Publice despre corupția la Agenția de Servicii Publice.
Publicăm toate cazurile și răspunsurile, revenim cu actualizări, iar în cazul în care mai mulți cetățeni ne raportează o problemă revenim cu acțiuni constante cum am făcut-o în cazul studenților la buget și condițiile contractuale învechite și abuzive.
Până astăzi avem 81 de raportări.
Cele mai menționate probleme sunt:

Coruperea alegătorilor - 41
Încălcare de procedură legală - 12
Mită - 10
Abuz în serviciu - 6
Procedură inutilă - 3
Instituțiile cel mai des vizate sunt:

Comisia Electorală Centrală - 27
Agenția de Servicii Publice - 12
Partidul Șor - 8
Partidul Democrat - 7
Ministerul Educației - 4
Campanie de advocacy de abrogare a unei hotărâri de guvern abuzive

În martie, 2019, pe platforma Centrului de Politici și Reforme, faracoruptie.md, a fost transmisă o raportare care viza condiția restituirii unor sume exorbitante, pentru retragerea actelor de la o instituție de învățământ superior. În urma acesteia, am expediat zeci de solicitări de informații către toate universitățile din țară, am organizat discuții publice (cu studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, deputați în Parlament, societatea civilă și administrația universităților) cu actorii vizați pentru a înțelege mai bine problema, dar și o dezbatere publică în care am căutat soluții (Vezi cercetarea CPR pe acest subiect.).
CPR Moldova a cerut Guvernului Republicii și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea/abrogarea prevederilor Hotărârii de Guvern 923 din 04.09.2001. Totodată, solicităm măsuri compensatorii pentru cei care au fost impuși prin judecată să restituie statului sume exorbitante.
Ce facem mai departe?
Sesizăm instituțiile responsabile, comunicăm și promovăm cazurile, în unele situații formulăm propuneri concrete de acțiuni pentru a schimba situația.
Puteți să ne scrieți anonim, aveți opțiunea să nu faceți publică raportarea și puteți să ne lăsați datele de contact pentru actualizări.