fbpx Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției | Instigare la ordine

Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției

2019-04-25

Campania „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției” este un proiect al CPR Moldova prin care ne propunem să identificăm instituții și proceduri care favorizează corupția (proceduri inutile, birocrație, timp mare de așteptare etc.) și cazuri de corupție (mită, abuz în serviciu, nepotism etc.), astfel prin crowdsourcing să avem o imagine clară a manifestărilor concrete ale corupției. Instrumentul principal de colectare este platforma www.faracoruptie.md, pe care cetățenii pot descrie cazurile de corupție, inclusiv, transmite dovezi foto, audio sau video, iar raportarea poate fi anonimă.

Atunci când o anumită procedură sau o anumită instituție este vizată cel mai des, CPR Moldova inițiază campanii de advocacy. În urma descrierii unui abuz, CPR Moldova a început o campanie pentru a îmbunătăți legislația care reglementează activitatea studenților bugetari. Mai multe detalii aici.

Un mesaj aparte o să fie pentru business-urile mici și mijlocii care se confruntă cu o varietate de obstacole care favorizează corupția. Vom discuta cu reprezentanții acestora din Chișinău și din afara Chișinăului și vom oferi expertiza noastră legală pentru a-i ajuta să insiste în desfășurarea unei afaceri curate. Pentru încurajarea unei afaceri corecte, fără corupție, am lansat campania Zona Zero. 

Unul din membrii Zonei Zero - Rozmarin Cafe
Unul din membrii Zonei Zero - Rozmarin Cafe

Platforma a fost în regim de testare timp de câteva luni, iar la sugestia cetățenilor au fost realizate o serie de îmbunătățiri. În cateva luni, CPR Moldova a colectat 40 de raportări, în care oamenii au descris variate situații cu care se confruntă în viața de zi cu zi: sume colectate cu amenințări în grădinițe, cadouri electorale sau amenințări de a deveni membru de partid, inclusiv, situații care conduc la corupție ca rânduri mari sau proceduri inutile.

Vlada Ciobanu CPR Moldova
Promovarea campaniei la Ungheni

Până astăzi, coruperea alegătorilor, mită, încălcarea procedurilor legale și abuzul în serviciu sunt cele mai raportate probleme. Iar instituțiile vizate sunt: Partidul Șor, Comisia Electorală Centrală, Partidul Democrat și Agenția de Servicii Publice.

Pe www.faracoruptie.md, utilizatorii pot de asemenea să testeze dacă pot identifica corupția și să afle mai multe despre cum este reglementată corupția în Moldova.

Cu cât mai multe cazuri de corupție colectăm, cu atât mai multă presiune vom putea pune pe autorități să schimbe situația.

În plus, scriem și despre corupția la nivel înalt, cum aceasta se manifestă, cine sunt responsabilii și care sunt costurile acesteia.

Considerăm că doar prin efort comun și prin cazuri concrete, putem aborda fenomenul corupției.