fbpx „Legea cumătrului” - discuții despre corupție la Bălți și Nisporeni | Instigare la ordine

„Legea cumătrului” - discuții despre corupție la Bălți și Nisporeni

2019-11-11

În ultima lună, CPR Moldova a ajuns la Bălți, Nisporeni și Grozești pentru a îndemna cetățenii să ne scrie despre cazuri de corupție, dar și pentru a discuta cu aceștia cu ce situații favorabile corupției s-au confruntat. 

La Bălți am discutat cu peste 400 de studenți de la Universitatea A. Russo care ne-au întâmpinat cu aceleași sintagme „corupție este peste tot” și „unde acum nu este corupție?”. Mulți dintre aceștia ne-au spus că nu ar raporta cazuri de corupție, dar dacă ar face-o, ar utiliza platforme alternative gestionate de organizații neguvernamentale. 

 

La Nisporeni, cetățenii au fost foarte deschiși și ne-au povestit situațiile cu care s-au confruntat: judecători mituiți, avocați cumpărați, intimidare la locul de muncă și, respectiv, eliberare din funcție pe criterii politice. Unii cetățeni ne-au spus că cel mai dificil este atunci când vii de la sat să „rezolvi probleme”, pentru că trebuie să ai cunoscuți peste tot. La întrebarea dacă li s-a cerut mită, majoritatea cetățenilor au spus că nimeni nu cere direct mită, dar trebuie să înțelegi singur. 

 

CPR Moldova Anticoruptie CPR Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției” este o campanie de colectare a cazurilor de corupție de la cetățeni, pentru a identifica instituțiile și practicile corupte. 

 

De ce să raporteze cetățenii pe faracoruptie.md?

  1. Este un formular foarte simplu. Trebuie doar să scrieți un titlu și situația. La fel, puteți anexa dovezi foto sau video. 

  2. Puteți să scrieți anonim. Dacă nu doriți să fiți identificați, nu aveți încredere în instituțiile oficiale, noi putem facilita comunicarea. 

  3. Noi vom transmite tuturor instituțiilor vizate și vom urmări ca acestea să întreprindă acțiuni și să transmită un răspuns. 

  4. Puteți lăsa datele de contact, pentru a primi informație ulterioară. 

 

CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme

 

CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme

 

Platforma este dezvoltată în cadrul proiectului "Educate. Engage. Empower. Community Tools against Corruption", finanțat de Ministerul Estonian al Afacerilor Externe din fondurile de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar, de Fundația Soros-Moldova și Fundațiile pentru o Societate Deschisă.

 

CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme