Lipsa angajaților, a transparenței și existența monopolurilor - problemele antreprenorilor din Bălți
2019-10-22
Pe 11 octombrie, la Bălți și-au dat întâlnire antreprenorii pentru a discuta care sunt obstacolele din activitatea lor și cum pot fi acestea înlăturate. Participanții au discutat despre lipsa resurselor umane, transparența accesării granturilor nerambursabile, lipsa transparenței în achizițiile publice și alte probleme care descurajează business-ul mic și mijlociu.
Discuția a fost facilitată de reprezentanții CPR Moldova și Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Vă prezentăm câteva din problemele enunțate de majoritatea celor prezenți:
-
Lipsa resurselor umane şi fluxul masiv de angajaţi - aceasta este cea mai mare problemă. Cauzele spuse de antreprenori sunt: migraţia populaţiei peste hotare, salariile mici, lipsa proiectelor sociale care să sprijine sectorul de afaceri în vederea deschiderii locurilor de muncă, existenţa multor instituţii de microfinanţare care creditează cetăţenii (contractele de credit care conţin clauze abuzive generează penalităţi enorme, fapt ce impune cetăţenii să găsească surse alternative, principala sursă alternativă fiind – plecarea peste hotare).
-
Lipsa transparenţei în accesarea granturilor nerambursabile, și anume tratamentul preferențial al unor agenți economici.
-
Lipsa transparenţei în organizarea achizițiilor de către autorităţile publice locale a fost prezentată cu insistenţă de anumiţi antreprenori din companiile mici. Aceștia au descris situații în care contractele sunt oferite doar unor companii, prin utilizarea diferitor metode (de ex. divizarea contractelor de valoare mare în mai multe contracte de valoare mică, pentru a se evita organizarea achiziţiei publice.
-
Accesul îngrădit la informaţii cu caracter public, iar răspunsurile la interpelări/cereri/solicitări expediate în adresa APL sunt deseori evazive sau invocă protecţia datelor cu caracter personal.
-
Monopolurile sunt un obstacol în limitarea accesului antreprenorilor mici la procedurile de achiziţii. În guvernări diferite, pe piață au fost observate apariţia mai multor companii monopoliste, atât la import, cât şi export, companii monopoliste, care au sfidat concurenţa loială şi au îngenuncheat mai multe întreprinderi.
-
TVA-ul și anume, unii agenţi economici au propus introducerea TVA la vânzare aşa cum se percepe în foarte multe ţări europene, şi nu la intrare în ţară aşa cum se percepe în Moldova.
Discuția face parte dintr-o serie de discuții organizate de CPR Moldova, în parteneriat cu Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii: Dezvoltarea Business-ului Mic și Mijlociu din Regiuni.
Scopul programului este să schimbăm regulile învechite și inutile, să îndemnăm businessul să folosească așa platforme, precum faracoruptie.md, pentru a raporta abuzuri și ilegalități și să elaborăm anumite recomandări și inițiative pentru a înlătura cauzele acestor problemei.
Pe 25 octombrie, vă puteți înregistra la discuția din Soroca, în caz că doriți să raportați anumite încălcări de procedură, situații în care vi s-a cerut mită sau proceduri inutile, o puteți face pe: faracoruptie.md. Puteți să ne scrieți și anonim.





