Percepțiile cetățenilor despre corupție: „Dacă nu dai mită, poți să mori”
2020-02-12
Mită pentru servicii gratuite, plată pentru a rezolva orice tip de întrebări, „vrei sau nu, oricum plătești” - așa descriu cetățenii problema corupției în Republica Moldova.
CPR Moldova a fost în șase localități și a îndemnat peste 1000 de locuitori să raporteze cazurile de corupție pe platforma faracoruptie.md. Totodată, 65 de cetățeni au răspuns la un chestionar despre ce înseamnă corupție, care sunt cele mai corupte instituții și dacă ar raporta asemenea cazuri.


Ce înseamnă corupția pentru cetățeni?
Toate persoanele cu care am discutat au spus că, într-adevăr, corupția este una din problemele prioritare ale țării. Pentru majoritatea, corupția înseamnă mită sau cumătrism. Un lucru adesea menționat este plata pentru servicii care deja trebuie să fie oferite cetățenilor:
„Când ai un caz de rezolvat, dai bani și totul se rezolvă”;
„Când dai bani pentru a-ți apăra propriile interese”;
„Până nu dai bani, nu te primește.”
O altă categorie de răspunsuri vizează mita pentru ilegalități, de exemplu, când se fac lucrări neautorizate, când se obțin beneficii contrare legii, se oferă favoruri și cadouri sau se face evaziune fiscală. În general, corupție înseamnă când legea nu este respectată, spun oamenii. Cetățenii cred că mai degrabă corupția este la nivel înalt.
O definiție potrivită a corupției a fost că aceasta e: „trotuarul deteriorat pe care nimeni nu îl repară.”
Unde este cea mai multă corupție?
„Peste tot” ar fi instituția cea mai coruptă. Apoi, cetățenii au menționat învățământul, medicina, guvernarea (toți!), judecătorii, procurorii, poliția și administrația publică locală.
O sinteză a răspunsurilor primite este: „Dacă nu ai bani, poți să mori.”
V-ați confruntat cu situații în care vi s-a cerut mită sau ați fost martorul altor ilegalități:
61,9% - da
38,1% - nu

Ați raporta un asemenea act de corupție online?
da - 57,1
nu - 38,1%
nș/nr - 4,8%

De ce nu ați raporta cazurile de corupție?
O imagine dezolantă este însă deznădejdea cetățenilor că ceva ar putea să li întâmple dacă ar raporta sau scrie despre cazurile când li se cer bani.
„Dacă te jălui, iar trebuie să dai”;
„Nu-i sens, trebuie de oprit de sus”;
„Mi-e frică să nu mă găsească”;
„Nu este sens să nu dai bani. Oricum te impun să dai, vrei sau nu”;
„Pot avea probleme după asta”
Unde ați raporta cazurile de corupție?
44,2% Poliție, Procuratură, CNA
40,4 - ONG-uri
15,4% - alte instituții

„Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției” este un proiect CPR Moldova, prin care încurajăm cetățenii să ne scrie situații în care li s-au cerut bani pentru servicii care și așa trebuie oferite, când cetățenii cunosc despre abuz în serviciu sau despre evaziune fiscală, când drepturile lor de angajați nu se respectă, când cunosc funcționari corupți sau alte lucruri ilegale.
Sesizăm instituțiile responsabile, comunicăm și venim cu propuneri concrete de acțiuni pentru a schimba situația.
Vezi aici care sunt acțiunile noastre.
Puteți să ne scrieți anonim și aveți opțiunea să nu faceți publică raportarea. Puteți să ne lăsați datele de contact pentru actualizări, iar noi vom pune presiune pe autorități.