fbpx TAXE ILEGALE ȘI SALARII ADĂUGATOARE | Instigare la ordine

TAXE ILEGALE ȘI SALARII ADĂUGATOARE

2019-04-01

Pe fărăcorupție.md au fost raportate două cazuri de colectări de taxe ilegale în grădiniță. În primul caz, este vorba de 50 de lei pentru fondul grupei, pentru hârtie igienică și săpun, la o grădiniță din Strășeni.  Și, al doilea caz, este despre salariul adăugător pentru educatoare, dădacă și lucrătorilor din bucătăria la o grădiniță din Chișinău.

 

„Părinții sunt presați psihologic să achite salariu adăugător. Se manipulează cu faptul că copii vor fi maltratați dacă părinții nu «mulțumesc»”

Problema colectărilor ilegale de taxe în grădiniță a fost pe agenda discuțiilor de mai mulți ani. „Grupul părinţilor solidari” a efectuat la sfârșitul anului 2016 un sondaj care arăta sumele pentru taxe de intrare, pentru reparație, pentru „fundaţia grădiniţei” sau pentru „fundaţia grupei”.

 

De la începutul anului și autoritățile publice locale din Chișinău au inițiat o luptă cu aceste colectări. Problema a fost adusă în atenția Primăriei de către mai mulți părinți, care s-au plâns pe taxele de înscriere în instituțiile de învățământ: între 400 și 4000 de lei în grădinițe și până la 800 de euro în școli. Edilul a îndemnat în repetate rânduri părinții să nu achite niciun fel de taxe pentru înscrierea copiilor în școli și grădinițe, subliniind faptul că această procedură ar trebui să fie gratuită. Acesta a făcut trimitere la lipsa de transparență a asociațiilor de părinți, care nu prezintă rapoarte lunare beneficiarilor și nu explică scopul colectării banilor. Asta s-a discutat la ședința Primăriei din 6 februarie 2019.

În discuțiile echipei CPR Moldova cu cetățenii despre problema corupției, mai mulți au descris situații de colectări de taxe în grădinițe și în școli. Vă îndemnăm să le raportați pe platforma noastră www.fărăcorupție.md. Cât mai multe cazuri concrete colectăm, cu atât mai multă presiune putem pune pe autorități să schimbe situați.

Raportarea este anonimă.